ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΩ

Αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς: Συνέχεια στο δρόμο της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και της διαιώνισης της αδιοριστίας!
Απαντάμε με μαζική συμμετοχή των αναπληρωτών στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της 9ης Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσα από το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, διατηρεί στο ακέραιο το νόμο 4589/19 (ΣΥΡΙΖΑ – Γαβρόγλου) για τους αναπληρωτές.

Με το νομοσχέδιο η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο για τους χιλιάδες αναπληρωτές – συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

 • Με τις διατάξεις για την αύξηση των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά αλλά και για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη στη Δευτεροβάθμια με Υπουργική Απόφαση - άρθρο 50 - ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη μείωση των προσλήψεων, για την απόλυση συναδέλφων.
 • Με τις διατάξεις για την κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (Ε.Α.Ε.)  - άρθρο 48 - το Υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δε θα υπάρχει από την αρχή της χρονιάς όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές (Σ.Μ.Ε.Α.Ε, ΚΕ.ΣΥ., Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη). Η διάταξη για την «κατά προτεραιότητα κάλυψη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων» ομολογεί με τον πιο επίσημο τρόπο πως το κράτος θα αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις και τις ειδικότητες. Χιλιάδες κενά θα μένουν ακάλυπτα για μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι θα γίνονται λάστιχο από δομή σε δομή για να “μπαλώνουν τρύπες”.
 • Οι διατάξεις για την Παράλληλη Στήριξη - άρθρο 51 – μετατρέπουν του συναδέλφους σε εργαζόμενους “πασπαρτού”. Ο αναπληρωτής/ρια που προσλαμβάνεται στην Παράλληλη Στήριξη θα μπορεί με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή (και πάντα με το επιχείρημα των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών) να μετακινείται εντός Περιφέρειας σε οποιαδήποτε δομή ειδικής αγωγής χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια (δηλαδή παντού)!Για παράδειγμα θα μπορεί να μετακινείται από την Παράλληλη Στήριξη σε Δημοτικό Σχολείο του Αγρινίου σε Ειδικό Σχολείο του Πύργου Ηλείας ή από Ειδικό Σχολείο της Ανατολικής Αττικής σε ΚΕ.ΣΥ. Του Πειραιά! Ο εργαζόμενος γίνεται λάστιχο! Δεν ξέρει αν θα προσληφθεί, πού θα τοποθετηθεί, πόσο θα μείνει, σε τι δομή θα ξεκινήσει και πού θα καταλήξει στο τέλος της χρονιάς. Η απόλυτη ισοπέδωση κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Διατηρείται το πλαφόν των 120 μηνών στην προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και θεσμοθετούνται και νέοι “κόφτες” στην προϋπηρεσία: προσμέτρηση έως 60 μήνες στα δυσπρόσιτα - άρθρο 42 - και κατάργηση της προϋπηρεσίας που αποκτήθηκε σε άλλον κλάδο - άρθρο 43 -.
 • Τιμωρούνται για μια ακόμα φόρα οι αναπληρωτές, που επί 20 και πλέον χρόνια έχουν πάρει στις πλάτες τους τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων. Αντί να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης της διαβίωσής τους εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τιμωρούνται με διετή ή τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες σε περίπτωση μη ανάληψης υπηρεσίας.
 • Μειώνεται κατά 25% το κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών του 2021 για προσλήψεις αναπληρωτών, κάτι που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα κάλυψης των κενών την επόμενη χρονιά, που ούτως ή άλλως θα έχει αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας μιας πιθανής επανεμφάνισης της πανδημίας του covid -19.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί, όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαμε μπροστά στη μάχη για τη στήριξη των μαθητών μας, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών, φέρνει ένα ακόμα νομοσχέδιο που υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το σχολείο, υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς για τους μαθητές, φορτώνει το οικονομικό βάρος στις πλάτες των γονιών. Προχωρά σε αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου. Η κυβέρνηση και συνολικά το κράτος αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες. Αντί για μέτρα στήριξης  ετοιμάζουν τις απολύσεις μας!

Σ΄ αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες, μπαίνουμε μπροστά και μαζί με τα σωματεία μας διεκδικούμε:

Να μην ψηφιστεί, να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο.

Να καταργηθεί η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση για τις κάμερες.

Να καταργηθούν τώρα όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντιλαϊκοί νόμοι που πάρθηκαν εν μέσω πανδημίας!

Ειδικά για τους συμβασιούχους:

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

 • Άμεση εξασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού που θα καλύψει τις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες της επόμενης χρονιάς.
 • Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και μειωμένου ωραρίου, που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου.
 • Καμία απόλυση. Στις 21 του Ιούνη να υπάρξει αυτόματη ανανέωση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ που υπογράφτηκαν μέσα στη σχολική χρονιά 2019-2020 για ακόμα ένα έτος.
 • Άμεση πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μια φάση ώστε να μην υπάρχουν κενά με την έναρξη των μαθημάτων τη νέα σχολική χρονιά (2020 – 2021) που θα ξεκινήσει νωρίτερα.
 • Να προχωρήσουν άμεσα οι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

 • ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Να μην χρεωθεί καμία μέρα κανονικής άδειας στους αναπληρωτές που θα πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού. Να μη γίνει καμία περικοπή αποδοχών από το επίδομα μη ληφθείσας άδειας. Καμία περικοπή στην προϋπηρεσία.
 • Ειδική μέριμνα για τις μεταφορές των εκπαιδευτικών (μείωση εισιτηρίου, αύξηση δρομολογίων). Επίδομα μετακίνησης για όσους χρησιμοποιούν το δικό τους μέσο για λόγους ασφάλειας.
 • Όλοι οι συνάδελφοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ένα σχολείο, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
 • Να παρθούν μέτρα για τους συναδέλφους της παράλληλης στήριξης, ώστε να τηρείται η αναγκαία απόσταση εκπαιδευτικού-μαθητή και ταυτόχρονα εξασφάλιση της μαθησιακής διαδικασίας(π.χ. εξασφάλιση κατάλληλου χώρου)
 • Δωρεάν εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υλικών για την προστασία της υγείας εκπαιδευτικών- μαθητών (μάσκες, αντισηπτικά κλπ).
 • Επίδομα σίτισης και στέγασης σε όλους τους συμβασιούχους.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με καμπάνια ενάντια στις απολύσεις πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς με τίτλο:

“Κανένας εκπαιδευτικός απολυμένος. Μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους”