Καταγγελία του Συλλόγου για το άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι της Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της Κυβέρνησης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο κορυφαίο ατόπημα των ημερών υπέπεσε το Υπουργείο Παιδείας που χτες δήλωνε δια στόματος Ν. Κεραμέως πως θα μοιράσει ηλεκτρονικές συσκευές (Laptop ή tablet) σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην κοινωνία, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες δοκιμάζεται να προσαρμοστεί στις επιταγές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία στις 7/4 - και μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια - ζητήθηκε να καταγραφούν​ οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε βασικό εξοπλισμό «προκειμένου να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία», αναγνωρίζοντας ότι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα είτε λόγω της οικονομικής κρίσης είτε λόγω του γεγονότος πως οι μαθητές που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δεν υπήρξε η δυνατότητα  καθολικής συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σήμερα 9/4 και ενώ οι Διευθυντές και οι Προϊσταμένες των σχολικών μονάδων - με τη συμμετοχή και των Συλλόγων Διδασκόντων - συμπλήρωναν φόρμες με την πίεση χρόνου και η εκπαιδευτική κοινότητα είχε να διαχειριστεί μία νέα απόφαση χωρίς διευκρινίσεις και σαφήνεια,  το Υπουργείο αποφασίζει να αναιρέσει την απόφασή του και να αποστείλει νέες οδηγίες, όπου «διευκρινίζεται ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ' ουδενί φυσικών προσώπων ( εκπαιδευτικών ή μαθητών)».

Το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος για σύγχρονο εξοπλισμό μαθητών και εκπαιδευτικών κατέρρευσε πριν καν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης.

Καθώς, όμως, οι σχολικές μονάδες συντάχθηκαν με τις οδηγίες της Ομοσπονδίας και του Συλλόγων, ώστε να μην υπάρξει ο κίνδυνος αποκλεισμών, το Υπουργείο μάζεψε άρον άρον αυτό που  διακήρυττε  στα κανάλια και ξεκαθάρισε ότι το ΕΣΠΑ δεν φτάνει για όλους!!!

Τα ερωτήματα, όμως, εξακολουθούν να είναι αμείλικτα.

  • Με ποιο κριτήριο θα μετρηθούν οι ανάγκες της σχολικής μονάδας;
  • Με κριτήρια κανονικής λειτουργίας ή πανδημίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης;
  • Θα έχουν ΟΛΟΙ οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί πρόσβαση ή όχι;

Καταγγέλλουμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τον απόλυτο εμπαιγμό και τον εξευτελισμό κάθε διαδικασίας καταγραφής αναγκών από τις σχολικές μονάδες.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά :

  • Καλούμε, εκ νέου, τις σχολικές μονάδες, σε συνέχεια της χτεσινής μας ανακοίνωσης, να καταγράψουν όλες τις ανάγκες τους με βάση το συνολικό αριθμό εκπαιδευτικών και μαθητών. Να δοθεί τώρα σε όλες και όλους ο βασικός εξοπλισμός, χωρίς διαχωρισμούς, ως βάση για την καθολική πρόσβαση στο αγαθό της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, της μορφωτικής και πολιτιστικής δημιουργίας.
  • Ξεκαθαρίζουμε, για μια ακόμη φορά στο Υπουργείο, πως δεν επιτρέπουμε η διάθεση του όποιου εξοπλισμού να θεωρηθεί και να ερμηνευθεί ως συναίνεση σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και υποκατάσταση της σχολικής τάξης είτε την επιβολή παράδοσης νέων ενοτήτων και «κανονικής» διδασκαλίας (εξ αποστάσεως). Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε - θα βρει το εκπαιδευτικό κίνημα και όλη την κοινωνία απέναντι του.
  • Καλούμε και την Ομοσπονδία να τοποθετηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.