Έκθετοι οι Υπουργοί Υγείας και Παιδείας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, που ενδεχομένως συνιστά απόπειρα εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, προχώρησε ο ΕΟΔΥ, προφανώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και που αναδεικνύει το θέμα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων σε άλλη διάσταση. Συγκεκριμένα, στις οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, το Σάββατο 2 Μαΐου προσδιόριζε την αναλογία ατόμων και τετραγωνικών μέτρων για τα σχολεία σε 1 άτομο ανά 7 τ.μ. Με αυτή την οδηγία θα ήταν εφικτό να βρίσκεται στις σχολικές αίθουσες πολύ μικρότερος αριθμός από τον προβλεπόμενο (μέχρι, δηλαδή, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα) που έχει ανακοινώσει το Υ.ΠΑΙ.Θ.. Όλοι όσοι έχουν εικόνα της πραγματικότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς) - και όχι ενός επιτελικού σχεδίου επί χάρτου - γνωρίζουν ότι οι αίθουσες των σχολικών μονάδων στην καλύτερη περίπτωση φτάνουν τα 60 τ.μ.

Η αντίφαση φάνηκε από την πρώτη στιγμή και ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία προφανώς με το Υ.ΠΑΙ.Θ., τροποποίησε τις οδηγίες αλλάζοντάς τες μετά από μερικές ώρες, διαγράφοντας την αναλογία 1 (μαθητής) / 7 (τ.μ.) και ορίζοντας ότι την απόφαση για την αναλογία των μαθητών ανά τετραγωνικό μέτρο την έχει πλέον - όχι ο ΕΟΔΥ, όχι οι ειδικοί - αλλά το Υπουργείο Παιδείας!!!

Μετά από αυτή την έμμεση αποδοχή από την Κυβέρνηση του πειραματισμού σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων της χώρας, αναρωτιόμαστε:

  • Για ποιο λόγο άλλαξαν οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ και την αναλογία 1/7 τ.μ. για τα σχολεία;
  • Ποιοι ήταν εκείνοι οι επιστήμονες που πήραν την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν τις οδηγίες;
  • Με ποια επιστημονική λογική εξηγείται το γεγονός ότι για όλες τις περιπτώσεις κλειστών χώρων αναγράφονται σαφείς οδηγίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, εκτός από τα σχολεία (στην περίπτωση της β’ απόφασης του ΕΟΔΥ);
  • Το Υπουργείο Παιδείας με ποια επιστημοσύνη έχει δυνατότητα να αποφασίζει για την αναλογία μαθητών ανά τμήμα;
  • Τελικά, τι πραγματικά συμβαίνει; Με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ασφαλείς;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση είναι απόλυτα εκτεθειμένη απέναντι σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς κι οφείλει άμεσα να δώσει «πειστικές» απαντήσεις για την αλλαγή των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Να σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός της κοινωνίας!!!