Big brother στα σχολεία!!!

Ο κορωνοϊός φεύγει,

ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ξαναχτύπησε! Με μια απαράδεκτη, αντισυνταγματική και καθ’ όλα πραξικοπηματικού χαρακτήρα τροπολογία (κατατέθηκε και ψηφίστηκε μέσα σε λίγες ώρες) σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να στήσει, εν μέσω πανδημίας, Οργουελιανό περιβάλλον στα σχολεία μας, με την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο!!!

Όπως αποδεικνύεται περίτρανα από την τακτική του Υπουργείου Παιδείας, για την Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αποτελούν κεντρικά ζητήματα το περιεχόμενο της εκπαίδευσης,  τα θέματα της υλικοτεχνικής υποδομής, του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά η αξιοποίηση της πανδημίας για την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, προστασίας προσωπικών δεδομένων και παιδαγωγικών αρχών και σχέσεων. Με αυτή την ενέργεια το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς και τις δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές αρχές. Η κάμερα, μέσα στη σχολική τάξη, δεν παραβιάζει μόνο την αίθουσα διδασκαλίας και το μάθημα, αλλά αφήνει τα παιδιά μας βορά σε τρίτα πρόσωπα, χωρίς καμία διασφάλιση για το ποιος, για ποιους λόγους και πόσοι μπορούν να τα παρακολουθούν πίσω από μια οθόνη στο σπίτι.

Όλοι μας γνωρίζουμε πως το σχολικό μάθημα παράγεται από όλη την τάξη κι όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό. Το μάθημα δεν γίνεται από καθέδρας αλλά με τη συμμετοχή όλων των μαθητών μεταξύ τους και με το καθένα χωριστά (εξατομικευμένα). Και μην ξεχνάμε ότι  η σχολική τάξη είναι ο χώρος όπου αξιοποιείται το λάθος, γιατί μέσα από το λάθος, οι μαθητές μας προχωράνε και προοδεύουν. Μέσα στην σχολική τάξη χωρούν πολλά συναισθήματα, δε χωράει, όμως, σίγουρα, η φανερή ή η κρυφή κάμερα.

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και η απαράδεκτη αυτή διάταξη συνθλίβει παιδιά με γνωστικές αδυναμίες, με ειδικές μαθησιακές ανάγκες (μαθησιακά προβλήματα, ξεσπάσματα ενός μαθητή με ΔΕΠΥ, εκρήξεις θυμού ενός μαθητή με αυτισμό, συμπεριφορές μαθητών που προκύπτουν - ενδεχομένως - από οικογενειακά περιβάλλοντα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κ.ά.). Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων είναι προφανής τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Η ανάπτυξη της παιδαγωγικής σχέσης παραβιάζεται κατάφωρα και πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις για τις στάσεις των ίδιων των μαθητών για το σχολείο και την κοινωνία εν γένει. Η διάταξη αυτή εμφορείται από την αντίληψη της κατάλυσης της Παιδαγωγικής και ως επιστήμης και ως σχέσης. 

Ως Ενωτική Ριζοσπαστική Κίνηση καλούμε τη ΔΟΕ: 

  • να αξιοποιήσει το όπλο της κήρυξης απεργίας - αποχής από τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ώστε η διάταξη «να μείνει στα χαρτιά»,
  • να επισκεφτεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ώστε να διακριβώσει αν η Αρχή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την εν λόγω διάταξη ή αν η Υπουργός βεβαίωσε ψευδώς τη Βουλή,
  • να απευθυνθεί στο γονεϊκό κίνημα (Ανώτατη Συνομοσπονδία, Ομοσπονδίες Γονέων) καλώντας σε συστράτευση.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

  • Τα χτυπήματα σε βάρος των εργασιακών μας δικαιωμάτων, αλλά και του περιεχομένου της εκπαίδευσης είναι απανωτά!
  • Στον τσαμπουκά της κυβέρνησης απαντάμε με καθολική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης (ώρα 13.00 στα Προπύλαια)
  • Βροντοφωνάζουμε ΟΧΙ στο Μεγάλο Αδελφό!
  • Λέμε ΟΧΙ στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζει για κατάθεση στη Βουλή η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ..

Μη λείψει κανείς!