Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την ώρα που η πανδημία του COVID-19 δοκιμάζει τον κόσμο, ασφαλώς και τη χώρα μας και οι πολίτες πειθαρχούν με υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης σε πρωτοφανή μέτρα περιορισμού των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, βρήκε την ευκαιρία η Κυβέρνηση της ΝΔ, να επιτεθεί εναντίων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Με πρόφαση την επερχόμενη οικονομική κρίση ικανοποιεί τις πιο ακραίες απαιτήσεις του ΣΕΒ, διαλύοντας ό,τι είχε απομείνει από τα χρόνια του Μνημονίου. Απελευθέρωση των απολύσεων, υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία, μείωση των μισθών κατά 50%, νέος υποκατώτατος που θα φτάνει τα 200 ευρώ, επαναφορά της πολιτικής επιστράτευσης.

Ταυτόχρονα, σε μια άθλια προσπάθεια ανάπτυξης κοινωνικού αυτοματισμού, διαρροές από το ΥΠ.ΟΙΚ., προετοιμάζουν την περικοπή κατά 50%  των μισθών, όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο που υποχρεώθηκαν, από τις σχετικές εγκυκλίους που ακολούθησαν τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, να μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού ή και να απέχουν από τις εργασίες τους, ως άτομα ανήκοντα στις ευπαθείς ομάδες. Προφανώς, οι ανεύθυνοι εγκέφαλοι που απεργάζονται αυτά τα σχέδια, καλούν στη πράξη τους εργαζόμενους, να παραβιάσουν την καραντίνα και να συρρεύσουν ξανά στις υπηρεσίες τους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.  Στις ίδιες διαρροές, προσδιορίζεται και η συνολική περικοπή (με σενάρια που φτάνουν ακόμα και το 60% του μισθού) για το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι επιλογές αυτές, δεν επιβάλλονται από τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που προκαλεί η επέλαση του ιού, αλλά αποτελούν ιδεοληπτικές εμμονές του αρχηγού  της ΝΔ και πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της πλειονότητας των στελεχών της Κυβέρνησης. Την ίδια ώρα που σε πολλές χώρες, λαμβάνονται μέτρα προστασίας την εργασίας, χρηματοδότησης της οικονομίας, επανελέγχου από το Δημόσιο, υπηρεσιών και αγαθών, στη χώρα μας, και ενώ «παρελαύνουν» κάθε βράδυ οι θλιβερές στατιστικές της ασθένειας του θανάτου, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ρίξει την ελληνική οικονομία και κοινωνία στο καθοδικό σπιράλ της συνεχούς φτώχειας για εργαζόμενους του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους.

Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους, με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, να τηρούν τις οδηγίες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να σταθεί στο πλάι των γιατρών και των νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εκπαιδευτικών που από την πρώτη στιγμή ρίχτηκαν στη μάχη για να στηρίξουν τους μαθητές τους, αλλά και των εργαζόμενων σε όλο το Δημόσιο Τομέα που αυτές τις κρίσιμες ώρες, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας (σε αρκετές περιπτώσεις, άρα και χωρίς την τήρηση των κανόνων υγιεινής) συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική κοινωνία.

Καλούμε την Κυβέρνηση, να μην διανοηθεί να υλοποιήσει την παραμικρή περικοπή μισθού, ύστερα, μάλιστα, από τη λεηλασία που υποστήκαμε στο Δημόσιο τα χρόνια των μνημονίων!

Καλούμε, τέλος, το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων, την ΑΔΕΔΥ, αντί να σπεύδει να αποκλείει το υπαρκτό ενδεχόμενο μείωσης των μισθών στο Δημόσιο που εξετάζει η κυβέρνηση, να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση στα ζητήματα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την προοπτική περικοπής μισθών στους εργαζόμενους του Δημοσίου.