Όχι στο big brother στους σχολικούς χώρους!
Να μην εφαρμοστεί σε καμιά σχολική μονάδα η συγκεκριμένη διάταξη!

Όχι στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου Κεραμέως!

Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης !

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για παρακράτηση του 25% της β’ δόσης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων !

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτό στον καθένα μας πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία για να επιφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά και να προβεί σε κάθε είδους «διευθετήσεις» για την εξυπηρέτηση των ποικιλώνυμων και διαπλεκόμενων συμφερόντων. Τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα γίνονται βορά στην υπηρέτηση της λεγόμενης τηλεργασίας, ενώ «λεφτά υπάρχουν» για τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, τους επιχειρηματίες, τους «κολλητούς», την «τηλεκατάρτιση» τύπου Βρούτση, ΟΧΙ, όμως, για τη Δημόσια Εκπαίδευση, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, το Κοινωνικό Κράτος!

 Στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση σαρώνει ό,τι έχει απομείνει! Έτσι: 

 • Η ψήφιση της τροπολογίας (8/5) για... απευθείας μετάδοση της διδασκαλίας που διεξάγεται στις σχολικές αίθουσες αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα, τα ατομικά δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, κατακρημνίζοντας τις θεωρίες της παιδαγωγικής επιστήμης για την ίδια την έννοια της διδασκαλίας και τη σχέση δασκάλου - μαθητή.
 • Εν μέσω πανδημίας δημοσιοποίησε και έθεσε σε διαβούλευση το προσχέδιο νόμου με μια σειρά αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων (σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου, 26άρια Τμήματα στην Π.Ε., αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, ποινές για μαθητές, ενίσχυση της παραπαιδείας ως φυσική συνέπεια της επαναφοράς της Τράπεζα Θεμάτων και της αύξησης των εξετάσεων, κ. ά.).
 • Κανένα κονδύλι δεν προβλέφθηκε για τις ανάγκες της στέγασης των Τμημάτων Νηπιαγωγείων στο πλαίσιο της ένταξης και των υπόλοιπων Δήμων στη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση, ούτε βέβαια για τη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών υποδομών (κτηριακών και μη)!
 • Καμιά πρόσθετη χρηματοδότηση δεν προβλέπεται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων που σταδιακά θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.
 • Το Υ.ΠΑΙ.Θ. αρκείται στο να πολυδιαφημίζει την αποστολή αντισηπτικών στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας (ένα μπουκαλάκι ανά τμήμα, χωρίς καν να έχει προβλέψει για τα γραφεία των εκπαιδευτικών, καθώς και τις πρόσθετες αίθουσες (εργαστήρια, αίθουσα πληροφορικής, κ.ά.).
 • Σιωπά μέχρι τώρα στην αποκάλυψη πως ο ΕΟΔΥ άλλαξε μέσα σε 24 ώρες τις οδηγίες του για τήρηση της αναλογίας 1 μαθητής ανά 7 τ.μ. στις σχολικές αίθουσες, καθότι δεν «έβγαινε» με αυτόν τον τρόπο η εξαγγελία για 15 μαθητές σε κάθε υποτμήμα!
 • Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το φιάσκο με τη... δωρεάν διανομή λάπτοπ σε μαθητές, η οποία μεταφράστηκε μέχρι σήμερα σε αποστολή τριών «κυμάτων» !!! (έτσι τις χαρακτηρίζει η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.) δωρεών και που αντιστοιχούν σε λιγότερο από δύο ηλεκτρονικές συσκευές ανά σχολική μονάδα της επικράτειας! Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε πως ο Υπουργός Εσωτερικών «έκλεισε το μάτι» στους Δημάρχους, προτείνοντας να παρακρατήσουν ένα μέρος των χρημάτων για να το χρησιμοποιήσουν - υποτίθεται - στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών για τα σχολεία, πρόταση που καταγγέλθηκε από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας - και από το Σύλλογό μας!
 • Προσπαθεί με επικοινωνιακά τερτίπια να δείξει στην κοινή γνώμη ότι έλυσε και το πρόβλημα της καθαριότητας των σχολικών μονάδων… Πώς; Όχι μονιμοποιώντας τους - επί δεκαετίες - με σύμβαση έργου καθαριστές/στριες, αλλά μετακινώντας τους καθαριστές της Π.Ε. σε σχολικές μονάδες της Δ.Ε.! Αλήθεια, αν ανοίξουν (την 1η Ιουνίου, ή όποτε ανοίξουν) και οι σχολικές μονάδες της Π.Ε., τι θα πράξει; Ακόμη, πώς θα καθαρίζονται από σήμερα και πέρα οι χώροι των σχολικών μονάδων της Π.Ε., οι οποίες είναι ανοιχτές (Διευθυντής – Υποδιευθυντής προσέρχονται καθημερινά σύμφωνα με την ισχύουσα οδηγία, αλλά και οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμεί για την υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης), όπως επίσης προσέρχονται και γονείς ή άλλοι πολίτες; Δεν πρέπει να καθαρίζονται, τουλάχιστον, τα Γραφεία των Εκπαιδευτικών, η είσοδος, οι τουαλέτες;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σε αυτό το πλαίσιο και τη συγκυρία που περιγράφουμε παραπάνω, ο Σύλλογός μας ενημερώθηκε πως στη συνεδρίαση (6/5) του Δ.Σ. της  Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη πάρθηκε απόφαση για παρακράτηση του 25% της β’ δόσης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων με αιτιολογία τα μειωμένα έξοδα λόγω της αναστολής λειτουργίας τους και με στόχο τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών των σχολικών μονάδων!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδρίασε ακριβώς την επόμενη ημέρα και ακροάστηκε τον Πρόεδρο της Σ.Ε., όπου και ενημερωθήκαμε πως το ζήτημα αυτό συμφωνήθηκε και με το Δήμαρχο. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, καθαρά, υπεύθυνα και σοβαρά, όπως κάνουμε πάντα ως Δ.Σ.: 

 • Δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή πως από τον πρώτο χρόνο των μνημονίων οι λειτουργικές δαπάνες έχουν περικοπεί κατά 50%, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές μονάδες να υπολειτουργούν σε ό,τι αφορά ακόμη και τις ελάχιστες ανάγκες τους;
 • Δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή πως αυτή η - πενιχρή - χρηματοδότηση από το Κράτος αποδίδεται μεν σε 4 τριμηνιαίες δόσεις αλλά αφορά την ετήσια λειτουργία του σχολείου και τα ετήσια έξοδά του; Αποτελεί, λοιπόν, επιχείρημα το γεγονός πως έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για δύο μήνες; Με την ίδια «λογική» θα έπρεπε να παρακρατείται από το Δήμο και η καλοκαιρινή δόση, αφού τα σχολεία δεν λειτουργούν...
 • Δεν γνωρίζει η Δημοτική Αρχή πως τα έξοδα των σχολείων «τρέχουν» και κατά τη διάρκεια της πανδημίας (ΔΕΚΟ), ενώ προσπαθούν να καλύψουν και τις αυξημένες δαπάνες του χειμώνα;
 • Αλήθεια, αυτό που δεν τόλμησε να κάνει το Κράτος, να περικόψει δηλαδή και άλλο τη χρηματοδότηση των σχολείων με αφορμή την προσωρινή αναστολή λειτουργίας τους, με ποια ηθική νομιμοποίηση προχωρά σε αυτό η Δημοτική Αρχή;
 • Αλήθεια, ποια διαφορά έχει η ανάληψη από τους λογαριασμούς των σχολικών μονάδων που έλαβε χώρα τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση αναγκών των σχολείων - και που αποδοκιμάστηκε από το Δήμαρχο το Δεκέμβριο (τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας όσο και στη συγκέντρωση που κάλεσε ο ίδιος με τους Διευθυντές των σχολείων) - με αυτό που γίνεται τώρα, την ανάληψη, δηλαδή, του ποσού, πριν αυτό αποδοθεί στις δικαιούχες σχολικές μονάδες;

Συνάδελφε,

Ασφαλώς γνωρίζουμε πως και οι Δήμοι έχουν υποστεί πολλαπλές μειώσεις στη χρηματοδότησή τους, ενώ τους αποδίδονται συνεχώς από το Κράτος και άλλες αρμοδιότητες, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αυτό, όμως, ΔΕΝ αποτελεί δικαιολογία για κανένα φορέα να προχωρά σε αυθαίρετες ενέργειες στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας ή άλλης κρίσης, βυθίζοντας σε μεγαλύτερη απόγνωση τις εκπαιδευτικές μονάδες! Ο μόνος δρόμος είναι αυτός της διεκδίκησης πόρων από την κεντρική εξουσία για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων του κοινωνικού κράτους και, βέβαια, της Δημόσιας Εκπαίδευσης! 

Καλούμε

το Δήμο, το γονεϊκό κίνημα της Πόλης μας, κάθε κοινωνικό φορέα να στρατευθεί μαζί μας στη διεκδίκηση αυτή! 

Απαιτούμε

την άμεση ανάκληση της απόφασης για παρακράτηση μέρους της β’ δόσης και την απόδοσή του στις δικαιούχες σχολικές μονάδες! Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω σε αυτό και καλό θα ήταν να μην χρειαστεί να επανέλθουμε!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Οι καιροί ου μενετοί! Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι κατακτήσεις μας, τα δικαιώματά μας, το μέλλον μας, όλα έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη! Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε, πλέον, την καραντίνα ως εμπόδιο για την εκδήλωση της αντίδρασή μας, την ώρα που οι κυβερνώντες με τα οργανωμένα συμφέροντα έχουν στήσει πάρτι για την εξυπηρέτησή τους! 

Καλούμε την Ομοσπονδία μας

 • να πάρει ΑΜΕΣΑ - και με κλιμάκωση - αγωνιστικές αποφάσεις για την αποτροπή της κατάθεσης του εκτρώματος  - πολυνομοσχεδίου.
 • να κηρύξει, και με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ, απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από τα συγκεκριμένα καθήκοντα της απευθείας μετάδοσης, δηλαδή, της διδασκαλίας από τη σχολική τάξη, ώστε να καταστεί - η ψηφισθείσα διάταξη - ανεφάρμοστη στην πράξη μέχρι την κατάργησή της!
 • Να συνταχθεί άμεσα επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους γονείς, η οποία θα σταλεί με ευθύνη του κάθε Συλλόγου Διδασκόντων στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, ώστε να ενημερωθούν για το τι σημαίνει η εγκατάσταση του big brother στις σχολικές αίθουσες και με την οποία επιστολή θα καλούνται να συμπορευθούν με τους εκπαιδευτικούς και να αιτηθούν σε κάθε σχολική μονάδα πως «για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και την ίδια την ουσία της μαθησιακής διαδικασίας δεν επιτρέπουν να μεταδοθεί εικόνα και ήχος των παιδιών τους από τη σχολική αίθουσα»!

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο!
(με την τήρηση, ασφαλώς, των μέσων ατομικής προστασίας)

Τετάρτη 13 Μαΐου, ώρα 13:00 στα Προπύλαια

Λέμε ΟΧΙ στο  big brother στους σχολικούς χώρους!

Λέμε ΟΧΙ στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου!

Το Δ.Σ