Σχετικά με τα αίτημα του Δήμου Νίκαιας – Α. Ι Ρέντη
προς τους Διευθυντές των σχολείων

Νίκαια, 2/7/2024 ΠΡΟΣ
Μέλη του Συλλόγου μας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γραφείο Δημάρχου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όπως είναι γνωστό σε όλους μας, με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (Ν. 5056/2023), καταργήθηκαν οι Σχολικές Επιτροπές που λειτουργούσαν ανά Δήμο με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται περαιτέρω η λειτουργία των σχολικών μονάδων, καθότι εξακολουθεί και η πενιχρή χρηματοδότηση. Ήδη, καταφτάνουν στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες λόγω των καλοκαιρινών διακοπών είναι κλειστές, αιτήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να «προγραμματίσουν» οι Διευθυντές – Προϊστάμενοι των σχολικών μονάδων τα υλικά που χρειάζονται σε γραφική ύλη και είδη καθαριότητας για τη νέα σχολική χρονιά.

Είναι ηλίου φαεινότερο στον καθένα ότι οι σχολικές μονάδες δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τέτοιου είδους προχειρότητα και αυτό το ζήτημα ο Σύλλογός μας το είχε ξεκαθαρίσει στη συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει (6/3/2024) με τον Δήμαρχο Νίκαιας, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αιφνιδιάσει.  Όμως, παρότι ήταν γνωστό ότι θα έπαυε η λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών μετά την 30ή Ιουνίου 2024, κανένας σχεδιασμός δεν υπήρξε από τον Δήμο - ενόσω λειτουργούσαν τα σχολεία -  ούτε ο Σύλλογός μας κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του επί του όποιου σχεδίου της Δημοτικής Αρχής.

Δηλώνουμε, λοιπόν, ξεκάθαρα, ότι αποτελεί για εμάς αυτονόητη προϋπόθεση να γνωρίζει η σχολική μονάδα τους πόρους που της αναλογούν, ώστε και τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της να καλύπτει (θέρμανση, ύδρευση, φωτισμός, αγορά αναλωσίμων, κ.ά.) αλλά και να μπορεί με αποφάσεις των οργάνων διοίκησής της (Διευθυντής, Υποδιευθυντής, Σύλλογος Διδασκόντων) να χρησιμοποιεί, όπως αυτή νομίζει αποδοτικότερα, τους διαθέσιμους από την Πολιτεία πόρους για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας (προμήθεια εποπτικού ή άλλου υλικού, εμπλουτισμός βιβλιοθήκης, κ. ά.). Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι δεν θα δεχτούμε κανενός είδους μετακύλιση ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών (και των γονέων) για τις ενδεχόμενες ελλείψεις και δυσχέρειες που θα παρουσιαστούν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Εξάλλου, οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε επαρκείς προμήθειες των ανωτέρω υλικών (είδη καθαριότητας και γραφική ύλη) για το σύνολο των σχολικών μονάδων.

Κατόπιν των παραπάνω, καλούμε τις σχολικές μονάδες να μην ανταποκριθούν στα αιτήματα του Δήμου, αναμένοντας από τον Σεπτέμβριο τον συνολικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής. Το ΔΣ του Συλλόγου μας θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει όπου χρειαστεί.

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημητρακόπουλος Γιώργος Κουτσώνης Βύρωνας