Σχολή Αρμενοπαίδων Νίκαιας: Μη τήρηση υποχρέωσης της Πολιτείας και απλήρωτη εργασία εκπαιδευτικών

Κα Υπουργέ,
Κα Υφυπουργέ,
Κε Γενικέ Γραμματέα,

Με το παρόν έγγραφό μας σας γνωρίζουμε πως στην πόλη μας λειτουργεί η Σχολή Αρμενοπαίδων «Κυανούς Σταυρός», η οποία - από την ίδρυσή της (1922) μέχρι σήμερα - ακολουθεί βήμα προς βήμα τη μεγάλη προσπάθεια του Αρμενικού Λαού να διατηρήσει ακέραια τη γνώση, τα ήθη και τα έθιμά του, την εθνική του ταυτότητα.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια έχει σταθεί και η Ελληνική Πολιτεία, ενισχύοντας τη Σχολή και μέσω αυτής την εκπαίδευση των Αρμενοπαίδων Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό - με το Νόμο 2517/97 - το Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε την υποχρέωση να καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Σχολής στο μάθημα της αρμένικης γλώσσας και ιστορίας (άρθρο 6, παρ. 2).

Είμαστε, όμως, στη δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε - εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την έντονη διαμαρτυρία μας - πως εκκρεμεί ακόμη η πρόσληψη τεσσάρων εκπαιδευτικών αρμένικης γλώσσας και ιστορίας (μεταξύ των οποίων και της Διεύθυνσης του σχολείου), οι οποίοι εργάζονται αυτό το διάστημα χωρίς να αμείβονται και χωρίς ασφάλιση! Σημειώνουμε, επίσης, πως ως Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έχετε ανταποκριθεί αυτό το διάστημα στις εκκλήσεις της αρμένικης παροικίας για επίλυση του προβλήματος, ενός προβλήματος που υπήρξε και τα τελευταία χρόνια ως προς την καθυστέρηση στελέχωσης των εν λόγω σχολικών μονάδων (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου).

Κα Υπουργέ,
Κα Υφυπουργέ,
Κε Γενικέ Γραμματέα,

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια σκοπιμότητα, ποια γραφειοκρατία, ποια αβελτηρία των συναρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι εργαζόμενοι συνθλίβονται στο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί, σας καλούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε το ταχύτερο δυνατό οι εργαζόμενοι να απολαύσουν το μίνιμουμ των δικαιωμάτων τους (σύμβαση και αποδοχές με αναδρομική ισχύ, ασφάλιση), αλλά και τα παιδιά της αρμένικης παροικίας να συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμά τους στη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας.

Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοιες καταστάσεις που δεν συνάδουν σε μια ευνομούμενη Πολιτεία.

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημητρακόπουλος Γιώργος Βύρωνας Κουτσώνης