Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Λίγες μόνο ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων της Π.Ε. - ένα άνοιγμα που έγινε χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς να ληφθεί κανένα μέτρο από την  κυβέρνηση για την ασφαλή λειτουργία τους - δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η τροποποίηση της ώρας αποχώρησης των νηπίων - προνηπίων του Βασικού Προγράμματος από 13.00 σε 13.10, δημιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήματα στον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων, των οικογενειών των μαθητών Νηπιαγωγείων (και Δημοτικών) αλλά και προσθέτοντας 50 λεπτά εβδομαδιαίως στο διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών!

Η Απόφαση αυτή της Υφυπουργού Παιδείας (και της κυβέρνησης) είναι ακατανόητη τόσο από παιδαγωγικής σκοπιάς όσο και για την τήρηση των μέτρων εναντίον της διασποράς του κορωνοϊού, για την οποία υποτίθεται πως κόπτονται. Και εξηγούμαστε:

  • Η Απόφαση δεν φέρει καμιά αιτιολόγηση, η οποία αιτιολόγηση είναι βασικό συστατικό κάθε διοικητικής πράξης. Το μόνο που αναφέρει είναι ότι δεν επιφέρει κανένα κόστος στον προϋπολογισμό (αυτό δεν χρειαζόταν να αναγραφεί, το έχουμε καταλάβει - έτσι κι αλλιώς - καιρό τώρα με όλα τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση)…
  • Η αύξηση του ωραρίου του Βασικού Ωρολογίου Προγράμματος (10’ ημερησίως) δείχνει τέτοια προχειρότητα, αφού δεν εντάσσεται σε κάποια από τις δραστηριότητες, απλά επιμηκύνει την προετοιμασία του χρόνου αποχώρησης των μαθητών από 15’ σε 25’!!! Αλήθεια, υπάρχει έστω γνωμοδότηση του ΙΕΠ για τη σκοπιμότητα αυτής της αύξησης του ωραρίου; Ή, μήπως, εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων; Επίσης, υπάρχει φορέας (π.χ. ΔΟΕ, Συνομοσπονδία Γονέων ή άλλος) που ζήτησε την τροποποίηση της ώρας αποχώρησης των μαθητών του Νηπιαγωγείου; Μήπως, έστω, οι - ιδιαίτερα αγαπητοί στην κυβέρνηση - Σχολάρχες; Δεν πρέπει να μας ενημερώσουν;

Η Απόφαση αυτή δείχνει και την παντελή άγνοια (ή μήπως την ηθελημένη «άγνοια») της κυβέρνησης για τις συνθήκες λειτουργίας των Δημόσιων Νηπιαγωγείων:

  • Δεν γνωρίζουν, άραγε, τις κτηριακές υποδομές της πλειοψηφίας των Νηπιαγωγείων της χώρας; Δεν γνωρίζουν πως πολλά από αυτά συστεγάζονται ή φιλοξενούνται στα Δημοτικά σχολεία; Δεν γνωρίζουν πως, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπως στην Πόλη μας, έχει καταληφθεί κάθε ζωτικός χώρος των Νηπιαγωγείων (χωρίς να είναι αίθουσα διδασκαλίας) και στοιβάζονται 20 και 25 μαθητές και, μάλιστα, σε συνθήκες πανδημίας; Είναι δυνατόν να νομοθετούν αύξηση της παραμονής των μαθητών σε τέτοιες συνθήκες;
  • Δεν γνωρίζουν, επίσης, ότι η επαναλαμβανόμενη - τα τελευταία χρόνια - αύξηση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών έχει οδηγήσει στην εξάντλησή τους, αφού από τη μια μεριά, ούτε χρήση του μειωμένου ωραρίου μπορούν να κάνουν με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους και από την άλλη δεν έχουν ούτε ένα λεπτό διάλειμμα από την ώρα που υποδέχονται το πρωί τους μαθητές μέχρι τη μεσημεριανή αποχώρηση;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η ανωτέρω Απόφαση δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά, καθότι ανατρέπει πλήρως και τον σχεδιασμό των Συλλόγων Διδασκόντων τόσο των Νηπιαγωγείων όσο και των Δημοτικών, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει - κατόπιν και της εγκυκλίου του ΥΠΑΙΘ - την αποχώρηση των μαθητών, ώστε να εξυπηρετούνται και οι οικογένειες που έχουν παιδιά στην Προσχολική και στη Δημοτική Εκπαίδευση, με κριτήριο την αποφυγή συνωστισμού και συγχρωτισμού κατά την έξοδο των μαθητών.  Έτσι, αν εφαρμοστεί η ανωτέρω Απόφαση, τότε η έξοδος των μαθητών στις συστεγαζόμενες εκπαιδευτικές μονάδες των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων θα συμπίπτει, με αποτέλεσμα την ύπαρξη συνωστισμού! Περαιτέρω, στα Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε αυτοτελή κτήρια, δυσχεραίνεται ο οικογενειακός προγραμματισμός όσων έχουν παιδιά που φοιτούν και στο Δημοτικό, αφού δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά κτήρια - που πολλές φορές απέχουν μεταξύ τους - για να παραλάβουν τα παιδιά τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως τα κυβερνητικά στελέχη είναι τόσο ανίκανα, ώστε να μην αντιλαμβάνονται αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας μας που διαθέτει κοινή λογική… Είναι προφανές, λοιπόν, πως ξετυλίγουν το κουβάρι της «έκθεσης Πισσαρίδη», η οποία  - μεταξύ άλλων - προβλέπει και την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και, βέβαια, ξεκινούν από το Νηπιαγωγείο!

Κατόπιν όλων των παραπάνω, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τη ΔΟΕ να πάρει σήμερα κιόλας θέση, ζητώντας από τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην εφαρμόσουν την ΥΑ, επικαλούμενοι τις υγειονομικές συνθήκες και τις ίδιες τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ για την ασφαλή είσοδο - έξοδο των μαθητών, παρέχοντας σε αυτούς πλήρη κάλυψη! 

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ Υ.Α. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημητρακόπουλος Γιώργος Βύρωνας Κουτσώνης