Απάντηση - κόλαφος στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ για αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το τελευταίο διάστημα ο Κλάδος μας κλήθηκε να δώσει την απάντησή του στην προσπάθεια της Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, μιας σκληρής αξιολόγησης που ως μόνο σκοπό έχει την μετακύλιση των ευθυνών του Κράτους στις πλάτες των εκπαιδευτικών και η οποία κατηγοριοποίηση έρχεται ως προπομπός της τιμωρητικής ατομικής αξιολόγησης που έχει προαναγγελθεί - από την κυβέρνηση - για το επόμενο σχολικό έτος.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, κατόπιν της δημοσίευσης της Υ.Α. και της κατεύθυνσης που έδωσε η Ομοσπονδία μας, οργάνωσε εβδομάδα δράσης, συγκαλώντας σε τηλεδιασκέψεις τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων, ώστε να καθοριστεί σε όλες τις λεπτομέρειες το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος καταγραφής της συλλογικής μας απάντησης με τη συμμετοχή στην απεργία - αποχή και στη συνέχεια πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις απευθυνόμενο στο σύνολο των συναδέλφων Μελών του Συλλόγου μας με στόχο την ενημέρωση για τις θέσεις του Κλάδου για την αξιολόγηση, την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση αποριών και κάθε προβληματισμού.

Η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν συγκλονιστική!!! Πάνω από 300 Μέλη του Συλλόγου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συζήτησαν με το Δ.Σ. για τα θέματα της αξιολόγησης καθώς και για τα πρακτικά μέτρα που έπρεπε να παρθούν. Αποτέλεσμα αυτής της διάδρασης ήταν το σύνολο των σχολικών μονάδων που καλύπτει συνδικαλιστικά ο Σύλλογός μας (29/29 Δημοτικά, 30/31 Νηπιαγωγεία), να πάρει απόφαση υπέρ της απεργίας - αποχής και, μάλιστα, στην πλειοψηφία αυτών παίρνοντας αποφάσεις ομόφωνα! Επισημαίνουμε πως μία σχολική μονάδα (Νηπιαγωγείο) δεν έχει απαντήσει ακόμη στο Σύλλογο, παρά τις αναζητήσεις μας, για το αν έχει πάρει απόφαση και ποια είναι αυτή.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από τους Συλλόγους Διδασκόντων ήταν υποδειγματικές, δείγμα τόσο της ωριμότητας όσο και της αποφασιστικότητας των συναδέλφων, ενώ αναφέρθηκε και μια περίπτωση όπου η διεύθυνση της σχολικής μονάδας έφερνε προσκόμματα στη συλλογή και κατάθεση των υπογραφών για συμμετοχή στην απεργία - αποχή, γεγονός που καταδικάζουμε απερίφραστα!

Το Υ.ΠΑΙ.Θ., μπροστά στην πανωλεθρία που υπέστη από τη συνολική άρνηση των Συλλόγων Διδασκόντων ανά τη χώρα (τη δεύτερη μετά το αποστομωτικό 95% της αποχής του Νοεμβρίου), έθεσε σε εφαρμογή την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού των συναδέλφων με στημένα δημοσιεύματα, με διαρροές, γεγονός που συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους συναδέλφους. Τούτο καταδείχθηκε και σε νέα τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ. με τους συναδέλφους, όπου και τονίστηκε πως το συνδικάτο ασκεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του, το δικαίωμα στην  απεργία!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι 

Το Δ.Σ. χαιρετίζει το σύνολο των συναδέλφων που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες ευθύνης του Συλλόγου μας (αλλά και τους συναδέλφους σε ολόκληρη την επικράτεια) που έδωσαν και δίνουν τη μάχη υπεράσπισης του Δημόσιου Σχολείου, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της μόρφωσης ως κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, υπεράσπισης των μαθητών ενάντια στον αποκλεισμό και τους ταξικούς φραγμούς, υπεράσπισης των παιδαγωγικών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο σχολείο, ενάντια στην κατηγοριοποίηση και τη χυδαία εμπορευματοποίηση που επιχειρείται με την αξιολόγηση του Υ.ΠΑΙ.Θ. και της κυβέρνησης, ενάντια στην ποσοτικοποίηση και τους δείκτες των νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών, ενάντια στον νεοεπιθεωρητισμό και την υποταγή.

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημητρακόπουλος Γιώργος Βύρωνας Κουτσώνης