Κάλεσμα για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο!

Τρίτη, 19 Μαΐου, ώρα 13.00, Προπύλαια

Λέμε ΟΧΙ στο Big Brother στους σχολικούς χώρους!

Λέμε ΟΧΙ στην κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Παρά τη γενική κατακραυγή, τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, τις τεκμηριωμένες  θέσεις των Πανεπιστημιακών Δασκάλων για τον αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της ρύθμισης για την αναμετάδοση του μαθήματος από τις αίθουσες διδασκαλίας, η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε, τελικά, στην έκδοση της Υ.Α., στην οποία προβλέπεται πως οι σχολικές μονάδες δύνανται να πραγματοποιούν σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία όταν:

  • τελούν σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19,
  • δεν τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω του COVID-19. Στην περίπτωση αυτή παρέχεται ταυτόχρονη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές/τριες οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε μαθητές/τριες οι οποίοι δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία...

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Διαβάζοντας κανείς ολόκληρη την Υ.Α. θα διαπιστώσει πως οι συντάκτριές της (Υπουργός, Υφυπουργός) ουδεμία σχέση έχουν με την εκπαιδευτική - και όχι μόνο - πραγματικότητα. Ασφαλώς και δεν θα πρέπει να απαλύνει την αντίδρασή μας το γεγονός πως η καθεμιά σχολική μονάδα μπορεί να αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει απευθείας αναμετάδοση της διδασκαλίας από τις σχολικές αίθουσες, καθότι αυτή ακριβώς η διακριτική ευχέρεια της επιλογής αποτελεί τη βάση της κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, ενόψει και της επερχόμενης τιμωρητικής αξιολόγησης!

Είναι, επίσης, πασιφανές στον καθένα μας, πως η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή μιας διάταξης που ΔΕΝ πρόκειται να υλοποιηθεί σε καμία Δημόσια Σχολική Μονάδα έχει διπλό στόχο: α) να ικανοποιήσει τους σχολάρχες (της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, δηλαδή), ώστε να μην επιστρέψουν δίδακτρα στους γονείς και β) να στρέψει την προσοχή μας σε αυτή τη ρύθμιση, την ώρα που προετοιμάζεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή με πληθώρα αντιεκπαιδευτικών διατάξεων (ενδεικτικά αναφέρουμε):

  • τη «σχολειοποίηση» του Νηπιαγωγείου,
  • την εισαγωγή των «εργαστηρίων δεξιοτήτων»,
  • τη διόγκωση του εξεταστικού χαρακτήρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με φυσική συνέπεια των αύξηση της παραπαιδείας,
  • τη θεσμοθέτηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών,
  • τα 26άρια Τμήματα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας - μη πρόσληψης, δηλαδή, των συναδέλφων αναπληρωτών που στηρίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα. Να επισημάνουμε, εδώ, πως ΔΕΝ πρέπει να «επαναπαυτούμε» στο γεγονός πως οι εγκύκλιοι εγγραφών προβλέπουν τη δημιουργία τμημάτων με την ισχύουσα νομοθεσία, καθότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, τότε θα εφαρμοστεί από τον προσεχή Σεπτέμβρη η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η μεγάλη διαδήλωση της προηγούμενης Τετάρτης έδειξε το δρόμο! Την Τρίτη 19 Μαΐου παίρνουμε μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και ορθώνουμε τείχος αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές. Δεν υπάρχουν περιθώρια  αναμονής, εφησυχασμού και ιδιώτευσης!

ΜΗ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Το Δ.Σ