«Μη σύννομες και συνεπώς μη γενόμενες» οι ενέργειες της ΣΕΕ των Νηπιαγωγείων ευθύνης μας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η σχολική χρονιά που διανύουμε σημαδεύεται από τον επίμονο και επίπονο αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην επιχειρούμενη αξιολόγηση - χειραγώγηση, ενάντια στην κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

Ένας αγώνας που ξεκίνησε με την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία - αποχή που κήρυξε ο Κλάδος, συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια στις 11 του Οκτώβρη, ως απάντηση στην προσφυγή της κυβέρνησης στα δικαστήρια και τις αποφάσεις αυτών και εξελίσσεται επιτυχώς για τον Κλάδο (και στο Σύλλογό μας) με τη συλλογική αντίσταση μέσω της ανάρτησης των ενιαίων κειμένων στην πλατφόρμα του ΙΕΠ, αναδεικνύοντας το πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και τις αιτίες αυτών.

Για την επιτυχή έκβαση αυτού του αγώνα ο Κλάδος αποτάθηκε στην ευρύτερη σχολική κοινότητα και, ασφαλώς, στα Στελέχη Εκπαίδευσης, για τη στήριξη των εκπαιδευτικών μονάδων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΣ του Συλλόγου μας συναντήθηκε (19/1) με τους ΣΕΕ των σχολείων ευθύνης μας (και τον Οργανωτικό Συντονιστή του 6ου ΠΕΚΕΣ), ζητώντας να σταθούν στο πλευρό των Συλλόγων Διδασκόντων. Η αλήθεια είναι πως από το σύνολο των ΣΕΕ λάβαμε διαβεβαιώσεις - έστω και με διαφοροποιήσεις στο σκεπτικό - πως θα κινηθούν εντός των ορίων του νόμου, σεβόμενοι πάντα τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Με την ανάρτηση των ανατροφοδοτικών σχολίων των ΣΕΕ διαπιστώσαμε πως επέλεξαν να σταθούν πλάι στους ΣΔ, ακόμη και στην περίπτωση που συγκεκριμένη ανατροφοδότηση έβριθε σχολίων - προτροπών - υπαγορεύσεων, αλλά δεν έφτανε στο σημείο της σύγκρουσης.

Όμως, πριν από λίγες ημέρες, η ΣΕΕ των Νηπιαγωγείων ευθύνης του Συλλόγου μας, προχώρησε σε τροποποίηση (γιατί, άραγε;) των αρχικών της σχολίων ανατροφοδότησης, επισημαίνοντας πως η ανάρτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο «δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη». Πρόκειται, ασφαλώς, εκτός από ενέργεια που είναι αντίθετη με τα κελεύσματα Κλάδου, για υπέρβαση των ορίων αρμοδιότητας, αφού επιχειρεί ακύρωση αποφάσεων Συλλόγων Διδασκόντων, γεγονός που δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη νόμου. Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο πως ούτε η κυβέρνηση τόλμησε - μέχρι τώρα - να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των αποφάσεων των ΣΔ που έχουν επιλέξει τη συλλογική αντίσταση μέσω των ενιαίων κειμένων, αφού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των συντακτών στις 21/2/22 δήλωσε πως «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανταποκρίθηκε στις διαδικασίες της αξιολόγησης το 99,2% των σχολείων της χώρας» (σ.σ. το 0,8 αφορά στις σχολικές μονάδες, 114 στον αριθμό, που δεν έκαναν καμιά ανάρτηση), αποδεχόμενος ουσιαστικά τη νομιμότητα των ενεργειών των Συλλόγων Διδασκόντων. Είναι προφανές πως οι προφορικές «οδηγίες» και νουθεσίες του ΓΓ του ΥΠΑΙΘ προς τους ΣΕΕ - όπως αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες - δεν έχουν καμιά βαρύτητα πέραν της προσπάθειας άσκησης τρομοκρατίας στους μαχόμενους εκπαιδευτικούς.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Κατόπιν των παραπάνω, το ΔΣ του Συλλόγου μας καλεί:

Α) τη ΣΕΕ των Νηπιαγωγείων ευθύνης μας, κα Αζναουρίδου Φωτεινή, να προβεί άμεσα σε αποκατάσταση της νομιμότητας με την απάλειψη του χαρακτηρισμού ότι η ανάρτηση «δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη» και, περαιτέρω, να στρατευθεί με τους υπόλοιπους ΣΕΕ του 6ου ΠΕΚΕΣ που επέλεξαν να παραμείνουν στο πλευρό των συναδέλφων και των εκπαιδευτικών μονάδων,

Β) τις σχολικές μονάδες που αντιστέκονται συλλογικά να παραμείνουν στη στάση αυτή και να μην αλλάξουν ούτε ένα σημείο στίξης στις αναρτήσεις που έχουν προβεί μέχρι τώρα, αφού σύμφωνα με την αριθμ. 108906/ΓΔ4/7-9-2021, ΥΑ «ο/η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης διατυπώνει παρατηρήσεις και προτάσεις επί του σχεδιασμού των Δράσεων, στην ψηφιακή εφαρμογή του ΙΕΠ» (άρθρο 4), οι εν λόγω παρατηρήσεις και προτάσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Τελειώνοντας, το ΔΣ του Συλλόγου μας ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση πως θα μετέλθει όλα τα νόμιμα μέσα και θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για την υποστήριξη των συναδέλφων και των εκπαιδευτικών μονάδων, ώστε να ευοδωθούν οι στόχοι του Κλάδου.

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Δημητρακόπουλος Γιώργος Βύρωνας Κουτσώνης