Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση νομοθετεί για την «επόμενη» μέρα!
Αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Ας μην τολμήσει να προχωρήσει σε κατάθεση νομοσχεδίου με κλειστά σχολεία
Να γνωρίζει πως και η καραντίνα έχει τα όριά της!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Για μια ακόμη φορά και με την επίκληση της απειλής του κορωνοϊού, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά από ρυθμίσεις μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δημοσιεύθηκε τη Μεγάλη Τρίτη.  Έτσι:

  • Με το άρθρο 27 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους - μέσω των Διοικητικών Συμβουλίων των Σχολικών Επιτροπών - να παρακρατήσουν χρήματα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων και να τα χρησιμοποιήσουν, υποτίθεται, στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών για τους μαθητές που έχουν ανάγκη! Χωρίς, δηλαδή, κανένα πρόσθετο κονδύλι από την κεντρική εξουσία, παραχωρείται μια αρμοδιότητα στους χρεωμένους Δήμους, οι οποίοι θα «αξιοποιήσουν» χρήματα - που δεν υπάρχουν - των χρεωμένων σχολείων! Πρόκειται για τον επίλογο στο άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι της δωρεάν διανομής laptops και tablets στους μαθητές, ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε στο Βατερλώ της κυβέρνησης στο χώρο της Εκπαίδευσης!
  • Με τη διατύπωση του άρθρου 48 εισάγει την προαιρετικότητα (!!!) στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων για κάποιες από τις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, επιδιώκοντας σε «δεύτερη» ανάγνωση την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, επισείοντας - ταυτόχρονα - και την απειλή της επερχόμενης τιμωρητικής αξιολόγησης. Επισημαίνουμε πως στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού Κράτους δεν υπάρχει όμοια απόφαση για προαιρετική λειτουργία των σχολείων, μια λειτουργία που πρέπει να διέπεται από ενιαίους κανόνες!

Περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσιεύματα (και γνωρίζουμε καλά πώς «στήνονται» αυτά τα δημοσιεύματα), η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση - ακόμη και μέσα στις διακοπές του Πάσχα - και να καταθέσει κατόπιν στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.  Οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτό αφορούν κομβικά ζητήματα, όπως αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του 10, την τιμωρητική αξιολόγηση (σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών),  αλλαγές στην δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης για τις οποίες τόσο το εκπαιδευτικό κίνημα όσο και το γονεϊκό - μαθητικό βρίσκονται, διαχρονικά, στην αντίπερα όχθη!

Συνάδελφοι,

Είναι ηλίου φαεινότερο πως για τους κυβερνώντες η πανδημία αποτελεί ευκαιρία να κρατήσουν «θέσεις» για την «επόμενη» μέρα, προωθώντας συγκεκριμένες επιλογές και συμφέροντα! Για αυτό και τρέχουν να νομοθετήσουν υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αποδεικνύεται, έτσι, για μια ακόμα φορά, πόσο υποκριτικά είναι τα λόγια συμπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο σύνολο των εκπαιδευτικών, που, σημειωτέον, εδώ και εβδομάδες, επιχειρούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μαθητών κάτω από πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, με τις ανεπάρκειες των υποδομών, χρησιμοποιώντας τον ατομικό και οικογενειακό τους τεχνολογικό εξοπλισμό και που σε αρκετές περιπτώσεις προμηθεύτηκαν το διάστημα αυτό - «αξιοποιώντας» το πενιχρό τους εισόδημα - για να εξυπηρετήσουν  τις αυξημένες ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Ο Σύλλογός μας ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. θα πρέπει να βγάλει εντελώς από το μυαλό της οποιαδήποτε σκέψη για κατάθεση νομοσχεδίου εν μέσω του κορωνοϊού και με τα σχολεία κλειστά! Θα πρέπει να γνωρίζει πως και η καραντίνα έχει τα όριά της, αν προκληθεί το συνδικαλιστικό κίνημα!

  • Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξης του Δημόσιου Σχολείου, να παράσχει καθολικά όλο τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς αποκλεισμούς και με αποκλειστικά κρατική ευθύνη.
  • Καλούμε την Ομοσπονδία μας να τοποθετηθεί άμεσα για τις ρυθμίσεις που πέρασαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αλλά και με μεγαλύτερη σαφήνεια απέναντι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
  • Καλούμε τον κάθε συνάδελφο - Μέλος μας - να αντισταθεί στις σειρήνες της προαιρετικής λειτουργίας των σχολείων!
  • Καλούμε την καθεμιά σχολική μονάδα να ΜΗΝ προστρέξει να υποβάλει αίτημα στη Σχολική Επιτροπή για προμήθεια laptops, αφού θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα χρήματά της και να εμμείνει συντεταγμένα - με το σύνολο των εκπαιδευτικών μονάδων - στην υποχρέωση του Κράτους να παράσχει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ!

 

Το Δ.Σ.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον επίλογο του επικοινωνιακού παιχνιδιού της κυβέρνησης για τη δωρεάν προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού...