Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/2 η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ, μια συγκέντρωση που οργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογός μας και η Ένωση Συλλόγων Γονέων - με την ομόθυμη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης - στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία μαθητών Λυκείων της Νίκαιας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων και την απαίτηση για λύσεις.

Η συμμετοχή των συναδέλφων στη στάση εργασίας ξεπέρασε το 65% στα σχολεία της Νίκαιας, ενώ πολύ ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση στο ΥΠΑΙΘ. Ο Σύλλογός μας είχε ζητήσει, με έγγραφο αίτημά του, συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αλλά, όπως μας δηλώθηκε, ο Γενικός Γραμματέας (κος Κόπτσης) απουσίαζε, οπότε πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου του. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, ο Πρόεδρος της ‘Ένωσης Συλλόγων Γονέων, ο Δήμαρχος της Πόλης, ο Πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και ένας Εκπρόσωπος των μαθητών.

          Στη συνάντηση αυτή θέσαμε από την πλευρά μας όλο το πλέγμα των αιτημάτων μας:

 • Τα κενά που υπάρχουν ακόμη στα σχολεία μας, κάποια εξ αυτών είναι ακάλυπτα από το Σεπτέμβρη, ενώ στην Παράλληλη Στήριξη τα κενά υπερβαίνουν τα πενήντα (50)!!! και απαιτήσαμε την κάλυψη όλων αυτών, όπως ακόμη και των κενών που προκύπτουν από τη νόσηση των εκπαιδευτικών με covid.
 • Θέσαμε το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων με Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Σχολικούς Νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό, επισημαίνοντας το γεγονός πως δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να γίνονται αχθοφόροι, διανομείς, τεχνολόγοι τροφίμων, ενίοτε καθαριστές και εσχάτως φαρμακοποιοί…
 • Θέσαμε το ζήτημα της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού ανά τμήμα, τονίζοντας πως ο Σύλλογός μας από το προηγούμενο σχολικό έτος είχε υποδείξει για το σκοπό αυτό δέκα διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ.
 • Ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για προσωπικό καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να καλύπτονται καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας τους, από τις 7.00 το πρωί μέχρι και τις 16.00 που ολοκληρώνεται το Ολοήμερο πρόγραμμα.
 • Ζητήσαμε αύξηση του κονδυλίου για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, ιδιαίτερα τώρα που με την ενεργειακή κρίση οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί αφανίζουν τα πενιχρά ποσά που δίνονται στα σχολεία και δεν υπάρχει, πλέον, ούτε ένα ευρώ για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου. Επισημάναμε πως είναι απαράδεκτο να κάνουν οι μαθητές (και οι εκπαιδευτικοί) μάθημα σε παγωμένα κτήρια.
 • Θέσαμε το πρόβλημα συντήρησης και επισκευών των σχολικών μονάδων - εξαιτίας της υποχρηματοδότησης - και ζητήσαμε τη γενναία  αύξηση του κονδυλίου.
 • Θέσαμε το οξύ πρόβλημα του κτηριακού στην Προσχολική Εκπαίδευση, επισημαίνοντας πως τα μισά Νηπιαγωγεία της Πόλης φιλοξενούνται μέσα σε Δημοτικά σχολεία, ενώ κάποια στεγάζονται σε προκάτ και κοντέινερ…
 • Τέλος, θέσαμε το ζήτημα της επαπειλούμενης κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων λόγω της επιχειρούμενης ψευδεπίγραφης αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και επαναλάβαμε τη θέση του σωματείου μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων φορέων που μετείχαν στη συνάντηση. Απαντώντας, ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Κόπτση, τόνισε πως θα μεταφέρει όλα τα αιτήματά μας στον Προϊστάμενό του, ενώ στην προσπάθειά του να δώσει κάποιες απαντήσεις αναφέρθηκε σε συνέργειες Υπουργείων (π.χ. για το δωρεάν έλεγχο με rapid test σε δομή της Πόλης θα υπάρξει επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας, για την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των σχολικών μονάδων θα απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δείχνοντας το πώς αντιλαμβάνεται το ΥΠΑΙΘ το έργο των εκπαιδευτικών και αναφερόμενος στη διαδικασία των σχολικών γευμάτων είπε ότι «μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω» αναλαμβάνοντας και αρμοδιότητες βοηθητικού προσωπικού!!!  Ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε νόημα η συνέχεια μιας συζήτησης και απαιτήσαμε να μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα το αίτημά μας για συνάντηση μαζί του οποιαδήποτε ημέρα και ώρα επιθυμεί. Ο Σύλλογός μας καταγγέλλει τη στάση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ που κρύφτηκε και δεν θέλησε να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της Πόλης μας και οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Θα απευθύνουμε εκ νέου (και εγγράφως) το αίτημα για συνάντηση της αντιπροσωπείας των φορέων με τον Γενικό Γραμματέα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο αγώνας που δίνουμε αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον:

 • Συγκροτήσαμε μέτωπο Παιδείας (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ένωση Γονέων, μαθητές).
 • Καταστήσαμε τους γονείς κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία με την επιστολή – ψήφισμα που έφτασε σε κάθε οικογένεια.
 • Θέσαμε τις βάσεις για ένα ευρύτερο ξεσηκωμό και των όμορων Δήμων με τους αντίστοιχους φορείς τους.

Επόμενος μεγάλος σταθμός η κεντρική συγκέντρωση που διοργανώνουν στις 9 του Μάρτη οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στο κέντρο της Αθήνας.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Το ΔΣ του Συλλόγου μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον καθένα και την καθεμιά σας ξεχωριστά, αλλά και όλους μαζί για την προσπάθεια που καταβλήθηκε για την υλοποίηση αυτής της μεγάλης κινητοποίησης. Ευχαριστούμε, επίσης, θερμά, τις συλλογικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας:

 • Το ΣΕΠΕ Πειραιά «Η Πρόοδος» για την προσυπογραφή των διεκδικήσεών μας,
 • Το ΣΕΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης» για την προσυπογραφή των διεκδικήσεών μας,
 • Την ΕΛΜΕ Πειραιά για την προσυπογραφή των διεκδικήσεών μας και με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας,
 • Την Ένωση Συλλόγων Γονέων Κερατσινίου – Περάματος για την προσυπογραφή των διεκδικήσεών μας,
 • Το Σύλλογο Εργαζομένων Κρατικού Νίκαιας και Δυτικής Αττικής για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας.

Σας γνωρίζουμε, επίσης, πως στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης και Νίνα Κασιμάτη, καθώς και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!

Φωτογραφικό υλικό από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ...