Την Τρίτη 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε παράσταση των εκπροσώπων των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας στη Δ/νση Π.Ε. Πειραιά και συνάντηση με τη νέα Διευθύντρια Εκπαίδευσης.

Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Συλλόγων έθεσαν τα παρακάτω θέματα:

 1. Την ανάγκη για άμεση και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολείων. Οι αυξήσεις σε ρεύμα και καύσιμα αλλά και ο διπλασιασμός στις τιμές των αναλώσιμων υλικών προοιωνίζονται ένα πολύ δύσκολο χειμώνα για τα σχολεία μας. Ταυτόχρονα, με την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων ως τις 17:30, αυξάνονται σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα χωρίς καμία αύξηση να έχει προϋπολογιστεί στην κρατική επιχορήγηση, ενώ και οι πενιχρές αυτές δόσεις καθυστερούν να αποδοθούν στους Δήμους και από εκεί στα σχολεία.
 2. Τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση του covid 19, τα test ανίχνευσης του ιού, την επάρκεια σε προσωπικό καθαριότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναπλήρωση των νοσούντων εκπαιδευτικών. Τονίστηκε με έμφαση ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς της περσινής χρονιάς όπου σε αρκετά σχολεία οι συνάδελφοι εργάζονταν πέραν του διδακτικού τους ωραρίου για να καλύψουν τους νοσούντες εκπαιδευτικούς που έμπαιναν σε καραντίνα.
 3. Την εφαρμογή του Ολοήμερου Σχολείου διευρυμένου ωραρίου. Επισημάνθηκαν οι σοβαρές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του προβλεπόμενου προγράμματος, τη διευθέτηση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και ζητήθηκαν από τη Δ/ντρια εκπαίδευσης περεταίρω διευκρινίσεις για το πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό.
 4. Τη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Το ΥΠΑΙΘ αγνοώντας τα μαθήματα της περσινής χρονιάς, την ηχηρή αποδοκιμασία της πολιτικής του από το σύνολο των εκπαιδευτικών και την αποτυχία του να εφαρμόσει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας συνεχίζει απτόητο στα ίδια βήματα με στόχο την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές, οι Μέντορες, ο Ηλεκτρονικός Φάκελος προσόντων είναι μερικές από τις λεγόμενες «καινοτομίες» του ΥΠΑΙΘ μέσω των οποίων επιδιώκεται η ατομική αξιολόγηση και ο ιεραρχικός έλεγχος των εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η γραφειοκρατία στα σχολεία και ο φόρτος εργασίας των εκπαιδευτικών με ανύπαρκτα εκπαιδευτικά αποτελέσματα.
 5. Την έγκαιρη κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ζήτησαν από την Διευθύντρια Εκπαίδευσης τη γνωστοποίηση όλων των κενών της Γενικής και Ειδικής Αγωγής τόσο κατά την διαδικασία των τοποθετήσεων των υπεράριθμων και νεοδιόριστων όσο και κατά την τοποθέτηση των αναπληρωτών. Επιπλέον, ζητήθηκε ενημέρωση για το ποσοστό κάλυψης των εγκεκριμένων εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης από την α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, καθώς και για την ίδρυση και στελέχωση των τμημάτων Ζ.Ε.Π.
 6. Όλα τα ζητήματα που αφορούν της τρέχουσες υπηρεσιακές διευθετήσεις (υπηρεσιακές μεταβολές, τοποθετήσεις υπεράριθμων, νεοδιόριστων, αποσπασμένων, Αναπληρώσεις στελεχών εκπαίδευσης κ.ά.):
  α) Την ασφυκτική προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων-δηλώσεων προτίμησης για τοποθέτηση σε λειτουργικά κενά, τον περιορισμένο αριθμό (μέχρι 20) επιλογών και την απόσυρση του αρχικού πίνακα κενών Γενικής Αγωγής και την αντικατάστασή του με νεότερο που εμφανίζει λιγότερα κενά.
  β) Την τοποθέτηση νεοδιόριστων από την Β’ στην Α’ Πειραιά ως υπεράριθμων. Εντοπίστηκε η προβληματική κατάσταση που δημιουργείται και το αίσθημα αδικίας για τους περσινούς νεοδιόριστους στην Β’ Πειραιά  και ζητήθηκε να δοθεί το ίδιο δικαίωμα και σ’ αυτούς.
  γ) Την ικανοποίηση των αιτήσεων συναδέλφων για μετάθεση εντός Περιοχής (βελτίωση θέσης) από ΣΜΕΑΕ σε Τ.Ε. που, ενώ έχουν υπηρετήσει την οργανική τους, απορρίφθηκαν από εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.
  δ) Τις περιπτώσεις των αποσπασμένων συναδέλφων από άλλα ΠΥΣΠΕ στην Β’ και Γ’ Πειραιά, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν σε νησιά διαφορετικά απ' αυτά της επιλογής τους - αν και υπηρετούν πολλά χρόνια σε αυτά - με σοβαρές οικονομικές και οικογενειακές συνέπειες.
  ε) Την μη εφαρμογή των προβλεπόμενων από το νόμο (προκήρυξη θέσεων) κατά τη διαδικασία αναπλήρωσης των θέσεων στελεχών εκπαίδευσης (Δ/ντων σχολικών μονάδων) που έμειναν κενές.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης των σχολείων η διευθύντρια εκπαίδευσης δεν είχε τίποτα ανακοινώσιμο να αναφέρει, τόνισε όμως ότι γνωρίζει το ζήτημα και ότι σκοπεύει να συναντηθεί με όλους τους δημάρχους της περιφέρειας Πειραιά, ώστε να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση των σχολείων.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του Κορονοϊού ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις και οι σχετικές οδηγίες του ΥΠΑΙΘ, ενώ δεν τοποθετήθηκε στο ζήτημα της αναπλήρωσης των νοσούντων εκπαιδευτικών.

Για την εφαρμογή του Ολοήμερου Σχολείου διευρυμένου ωραρίου τόνισε ότι αναμένεται η πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου (3.300 για όλη τη χώρα) οι οποίοι θα καλύψουν την 3η ζώνη του προγράμματος. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι αυτοί θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ και γι’ αυτό οι δ/ντες/τριες και οι προϊστάμενοι/ες πρέπει να δηλώνουν στα παρουσιολόγια τις ώρες των συγκεκριμένων ζωνών. Στα νηπιαγωγεία για τον σκοπό αυτό κάλυψης της 3ης ζώνης θα τοποθετηθεί επιπλέον Νηπιαγωγός. Το περιεχόμενο της 3ης ζώνης - οι όμιλοι δηλαδή που θα σχηματιστούν - αποφασίζεται από τον σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολείου.

Σε ό,τι αφορά τον ορισμό από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων των μεντόρων και των ενδοσχολικών συντονιστών τάξεων και γνωστικών αντικειμένων, την ατομική αξιολόγηση και τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων ανέφερε δεν είναι στις προθέσεις της Δ/νσης η άσκηση κανενός είδους πίεσης.

Η κάλυψη των κενών αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 80% χωρίς να υπολογίζονται τα κενά που θα προκύψουν μετά την 1 Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται η β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών και οι προσλήψεις των αναπληρωτών για την 3η ζώνη του Ολοήμερου διευρυμένου ωραρίου. Για τα τμήματα ΖΕΠ ανέφερε ότι δεν γνωρίζουν σε ποια σχολεία θα λειτουργήσουν, καθώς, ενώ έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ ίδρυσής τους, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τον Περιφεριακό Δ/ντη Εκπ/σης Αττικής. Για την κάλυψη της παράλληλης στήριξης δόθηκαν τα ακόλουθα στοιχεία και για τις τρεις περιοχές μετάθεσης (Α’, Β΄, Γ’ Πειραιά):

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΠΕ 70 835 570 -265
ΠΕ 60 170 118 -52
ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ 71 49 -22
Ε. Β. Π. 72 60 -12

Στο τελευταίο θέμα δόθηκαν κατά σειρά οι ακόλουθες απαντήσεις:

α) Ο αρχικός πίνακας κενών αποσύρθηκε διότι δεν απεικόνιζε τα πραγματικά κενά, καθώς συμπεριλάμβανε και αυτά που πιθανά θα δημιουργηθούν από τις αποσπάσεις. Ο συγκεκριμένος  πίνακας αφορούσε εσωτερική ενημέρωση της Δ/νσης, δημοσιεύθηκε από λάθος και αντικαταστάθηκε άμεσα από νέο όπου αναρτήθηκαν όλα τα κενά. Σε ό,τι αφορά τον περιορισμένο αριθμό των επιλογών προτίμησης ειπώθηκε ότι οφείλεται στον κώδικα του συστήματος (ηλεκτρονική πλατφόρμα) ο οποίος δεν είναι εφικτό να αλλάξει. Το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί καθώς, οι συνάδελφοι που δεν τοποθετήθηκαν σε σχολεία προτίμησης τους, θα κληθούν εκ νέου να δηλώσουν τα εναπομείναντα κενά και δεν θα τοποθετηθούν με τυχαίο τρόπο από το ΠΥΣΠΕ. Τέλος δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων-δηλώσεων προτίμησης η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Δ/νσης.

β) Το πρόβλημα με τους υπεράριθμους νεοδιόριστους δημιουργήθηκε επειδή το ΥΠΑΙΘ διόρισε στην Β’ Πειραιά περισσότερους εκπαιδευτικούς απ’ όσους απαιτούσαν οι λειτουργικές ανάγκες της περιοχής. Η Δ/νση εκτιμά ότι τελικά οι υπεράριθμοι νεοδιόριστοι θα είναι πολύ λίγοι, με ισχυρή την πιθανότητα να μην υπάρξουν καθόλου, καθώς αναμένεται να αυξηθούν τα λειτουργικά μετά τις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων από την 1/9 και τον εκ νέου προσδιορισμό τους.

γ) Για την επανεξέταση των αιτήσεων συναδέλφων που ζήτησαν μετάθεση εντός Περιοχής (βελτίωση θέσης) από ΣΜΕΑΕ σε Τ.Ε. και το αίτημα τους απορρίφθηκε, δήλωσε ότι θα το εξετάσει χωρίς να πάρει σαφή θέση, τόνισε όμως ότι τον επόμενο Ιούνιο θα δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης (από ΣΜΕΑΕ σε ΤΕ).

δ) Για τις περιπτώσεις των αποσπασμένων συναδέλφων από άλλα ΠΥΣΠΕ στην Β’ και Γ’ Πειραιά ανέφερε ότι το ζήτημα που αφορά πολύ μικρό αριθμό εκπαιδευτικών θα εξεταστεί και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων.

ε) Για την αναπλήρωση των θέσεων στελεχών εκπαίδευσης η Δ/νση αποφάσισε την τοποθέτηση των αρχαιότερων συναδέλφων για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών που συνεπάγεται μια προκήρυξη θέσεων, άλλωστε, όπως είπε, αφορά μικρό χρονικό διάστημα καθώς επίκεινται άμεσα οι κρίσεις νέων δ/ντων.  Κατανοεί ότι πολλοί από τους συνάδελφους, που τοποθετήθηκαν, για διάφορους λόγους δεν επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα δ/ντη και γι’ αυτό δίνεται οι δυνατότητα αντικατάστασή τους, εφόσον υπάρξει διαθεσιμότητα από άλλους συναδέλφους του ίδιου σχολείου.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

η νέα σχολική χρονιά θα είναι γεμάτη δυσκολίες και προσκλήσεις για όλους μας!  Καλωσορίζουμε τους νεοδιόριστους συναδέλφους που τόσο ανάγκη τους έχουν τα σχολεία μας. Ο διορισμός αποτελεί νίκη και δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων του κλάδου για να σπάσει ο υπερδεκαετής κύκλος της αδιοριστίας. Δεν τον χρωστάμε σε κανέναν! Ταυτόχρονα, ο νους μας βρίσκεται στους υπόλοιπους πολύτιμους νέους συναδέλφους μας που στην καλύτερη περίπτωση θα συνεχίσουν:

 • να ζουν με λιγότερους από 10 μισθούς το χρόνο,
 • να αναζητούν (πολλές φορές αντλώντας από το διαρκώς μειούμενο οικογενειακό εισόδημα) νέα μόρια στην αγορά τίτλων για να επιβιώσουν στον ατέλειωτο ανταγωνισμό προσόντων,
 • να αγωνιούν για την νέα τους τοποθέτηση κάθε Σεπτέμβρη,
 • να βλέπουν τις καλύτερες δεκαετίες της ζωής τους να περνούν στην υποτίμηση της αναπλήρωσης.

Αναλογιζόμαστε τους αγώνες τις περσινής χρονιάς ενάντια στην αξιολόγηση και κυρίως τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας ενάντια στην ατομική αξιολόγηση και όλες τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Με όλα τα μέσα υπερασπίζουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας, ακυρώνουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια εφαρμογής των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης! Με αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο, με άρνηση αποδοχής αυθαίρετων εντολών, με ενημέρωση του Συλλόγου σε κάθε περίπτωση αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης. Συσπειρωμένοι γύρω από τους Συλλόγους μας αντιμετωπίζουμε κάθε πρόκληση! 

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας - Πειραιά

και οι Σύλλογοι Π.Ε.:

α) Πειραιά «Η Πρόοδος», β) Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης»,

γ) Α’ Πειραιά «Ρ. Φεραίος»,  δ) Αργοσαρωνικού, ε) Σαλαμίνας, στ) Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας