Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Κεραμέως

Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η τροπολογία για τις κάμερες στην σχολική τάξη

Η απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης θα είναι δυναμική και μαζική!

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/5 ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, 13:00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η υπουργός Παιδείας, δυσκολεύεται για μια ακόμη φορά να προσεγγίσει έννοιες όπως αυτή του διαλόγου, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο σχολείο,  γι’ αυτό και προώθησε για ψήφιση μέσα στη νύχτα μια τροπολογία που έρχεται να δέσει με τα άλλα στοιχεία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της, την επιβολή της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» και το αντιδραστικό αναχρονιστικό πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.

Ακριβώς τη μέρα που με νέα μεγάλα συλλαλητήρια διατρανώσαμε την αντίθεση μας στο αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο και το χωρίς όρους προστασίας της υγείας άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση με τροπολογία (σ’ ένα άσχετο με την εκπαίδευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) ψήφισε μια ακόμα αντιδραστική διάταξη, η οποία όχι μόνο καθιστά νόμιμη την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και επιτρέπει την είσοδο κάμερας στις σχολικές τάξεις προκειμένου να προβάλλεται το μάθημα ζωντανά στα σπίτια των μαθητών που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο σχολείο. Η τροπολογία αυτή είναι πολλαπλά επικίνδυνη:

  • Γιατί νομιμοποιεί ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία την εξ αποστάσεως “εκπαίδευση”, πράγμα όχι μόνο παιδαγωγικά απαράδεκτο αλλά ακόμη και από το Υ.ΠΑΙ.Θ. μέχρι χθες μη αποδεκτό: η ζωντανή διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμιά άλλη διαδικασία. «Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύναται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός», αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της τροπολογίας και μ’ αυτόν τον τρόπο ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος της πλήρους αντικατάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την εξ αποστάσεως, για οτιδήποτε αποφασίζει το Υπουργείο ότι συνιστά «έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός»!
  • Γιατί η τροπολογία εισάγει την κάμερα στη σχολική αίθουσα και τη διδασκαλία, μέτρο που κρύβει αμέτρητους κινδύνους για την εκπαιδευτική διαδικασία. Η είσοδος της κάμερας μέσα σε μια σχολική τάξη και η μαγνητοσκόπηση του μαθήματος είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης, ο αυθορμητισμός και η ελευθερία λόγου παύουν να υπάρχουν, η αμεσότητα και η επικοινωνία οριοθετούνται και η σχολική τάξη παύει να αποτελεί χώρο μόρφωσης και κοινωνικοποίησης όταν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες παρακολουθούνται από τρίτους.
  • Γιατί η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από την κάμερα, αντιβαίνει σε κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα και καθιστά αδύνατη τη διαφύλαξη των προσωπικών τους δεδομένων. Παρότι στην δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας αναφέρεται ότι «δεν επιτρέπεται η καταγραφή και αποθήκευση του παραδιδόμενου μαθήματος παρά μόνον η ζωντανή μετάδοση ήχου ή/και εικόνας σε πραγματικό χρόνο και για τον ανωτέρω συγκεκριμένο σκοπό», όχι μόνο δεν μπορεί με κανένα τρόπο να εξασφαλιστεί κάτι τέτοιο αλλά και είναι πολύ εύκολο να καταγραφεί, αποθηκευτεί και χρησιμοποιθεί κατά το δοκούν από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε σκοπό. Κι έτσι μια άτυχη στιγμή, μια κουβέντα ή μια κίνηση μπορεί να δημοσιευτεί και να φτάσει σε χιλιάδες άσχετα αυτιά και μάτια, να γίνει αντικείμενο αρνητικών σχολίων  και χλευασμού. Η ζωή πια στην τάξη είναι υπό παρακολούθηση και μαθητής και δάσκαλος καλούνται να είναι «συμμορφωμένοι με  τας υποδείξεις».

Και αν για το Υ.ΠΑΙ.Θ.  η τροπολογία έρχεται με διπλό στόχο,  την επιβολή απόλυτου ελέγχου στην εκπαιδευτική διαδικασία και την αξιολόγηση από τη μια και την κάλυψη των ελλείψεων εκπαιδευτικών με κάμερες αντί για μόνιμους διορισμούς από την άλλη, εμείς απαντάμε πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ούτε για livestreaming ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση. Το ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας είναι πρώτιστη υποχρέωση του σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί θα προστατεύσουμε  την προσωπική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών, τη ζωντανή και δημιουργική δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Δίνουμε άμεση και αποφασιστική απάντηση στην αντιδραστική υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση! Ακόμα και τώρα που ψηφίστηκε η κατάπτυστη, χουντικής έμπνευσης τροπολογία της δεν θα εφαρμοστεί και με συλλογικές αποφάσεις εκπαιδευτικών και γονιών, θα μείνει στα χαρτιά!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τη μαγνητοσκόπηση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις! 
  • Την ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ του αντιδραστικού αναχρονιστικού αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. (αύξηση της αναλογίας μαθητών ανά τμήμα και κλείσιμο σχολείων - εισαγωγή χωριστών διδακτικών αντικειμένων στο νηπιαγωγείο - νέοι εξεταστικοί φραγμοί για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών με επαναφορά τράπεζας θεμάτων και βάσης του 10 – αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών κ.ά.)
  • Την εξασφάλιση όλων των όρων και των προϋποθέσεων για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων, τη διασφάλιση της προστασίας της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών (δωρεάν παροχή μέσων προστασίας, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας σχολείων, μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα κ.ά.)

 

Να καταργηθεί ΤΩΡΑ η τροπολογία για τις κάμερες στην σχολική τάξη

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης θα είναι δυναμική και μαζική!

Θα αποτρέψει τα σχέδιά τους με Αγώνα διαρκείας και με ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την αξιολόγηση!

Όλοι και όλες στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη 13/5 στα Προπύλαια και ώρα 13:00 .