Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές – νέες σχολικές αίθουσες - μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών!

Β΄φάση προσλήψεων αναπληρωτών ΤΩΡΑ

Πλήρης άδεια ανατροφής 9 μηνών για όλους τους συναδέλφους, μόνιμους- αναπληρωτές

΄Αμεση καταβολή του επιδόματος ανεργίας

Στις 3 Σεπτέμβρη στις 1.00 μ.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας

Συνάδελφοι/ισσες,

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε επιχειρεί να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα της κανονικότητας σε σχέση με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα κρούσματα αυξάνονται και η πανδημία εξαπλώνεται. Από την αρχή της πανδημίας τα εκπαιδευτικά σωματεία και το γονεϊκό κίνημα με συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για: την εξεύρεση και αξιοποίηση σχολικών αιθουσών, την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και οι μαθητές να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η Κυβέρνηση όμως αγνόησε προκλητικά τα αιτήματα μας και ψήφισε την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέχρι και στους 25 και οι μικροί μαθητές συνωστίζονται σε ακατάλληλα κτήρια κι αίθουσες (συστεγαζόμενα σχολεία, πολυπληθή τμήματα, κοντέινερ κλπ). Μας κοροϊδεύουν για άλλη μια φορά και ισχυρίζονται πώς όλα είναι έτοιμα  δίνοντας δύο μάσκες κι ένα παγούρι δώρο!! Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση με την πολιτική της διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες για την εξάπλωση του ιού μέσα στα σχολεία!!

Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και τώρα να αναλάβει τις  ευθύνες της και απαιτούμε: Εδώ και τώρα μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, καμία τάξη πάνω από 15 μαθητές – νέες σχολικές αίθουσες - διορισμός/Μονιμοποίηση εδώ    και τώρα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19). Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).                   

Το υπουργείο προχώρησε σε μία Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών από τους προσωρινούς πίνακες καθιστώντας «αόρατους» όλους τους απορριφθέντες και αποκλεισμένους συναδέλφους και δίνοντάς τους εισιτήριο για την ανεργία Τα  κενά υπολογίστηκαν κατά προσέγγιση προς τα κάτω(!) αλλά και με αυτήν ακόμη την εικόνα οι προσλήψεις δεν τα καλύπτουν και  βέβαια απέχουν πολύ από την κάλυψη  των πραγματικών αναγκών.

Η πολιτική της λιτότητας,της εξοικονόμησης ανθρώπινου δυναμικού της κυβέρνησης και του Υπουργείου  Παιδείας   αποτυπώθηκε  με καθαρό τρόπο και  στην εικόνα του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών  και μάλιστα μέσα σε συνθήκες νέας έξαρσης του covid 19  υπηρετώντας το σχολείο των κατηγοριοποιήσεων, του προσοντολόγιου, του ανταγωνισμού και των δεξιοτήτων που επιχειρεί να εδραιώσει η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ δια της υποτακτικής πολιτικής των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνολικός αριθμός καλύπτει συνολικά λιγότερο από το 70% των κενών  τα οποία δήλωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, κενά  που δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των δημοτικών σχολείων και των Νηπιαγωγείων.Έτσι:

 • Αγνοήθηκαν  εξ ολοκλήρου οι ανάγκες  σε  σχολεία ΖΕΠ-Τ.Υ. και σε ΔΥΕΠ που είναι γνωστές  και καταχωρημένες από τον περασμένο  Ιούνιο.
 • Τραγική  είναι η εικόνα στην Ειδική Αγωγή  όπου ο αριθμός των προσλήψεων είναι αναντίστοιχος των πραγματικών αναγκών παρά τους πανηγυρισμούς του Υπουργείου για τους διορισμούς που είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.  Αγνοήθηκε η κάλυψη των οργανικών κενών στα Τ.Ε. παρά τα τεκμηριωμένα αιτήματα   των σχολικών μονάδων που έχουν υποβληθεί στα ΚΕΣΥ και για τα οποία απαιτείται η άμεση κάλυψή τους  ως λειτουργικά κενά. Οι προσλήψεις για την Παράλληλη Στήριξη είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν ούτε καν τις αιτήσεις της πρώτης περιόδου.
 • Στα ολοήμερα δεν καλύπτονται ούτε κατ΄ελάχιστον τα κενά που ήδη  είναι καταγεγραμμένα και συνοδεύονται από το πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, της ομοσπονδίας και των πρωτοβάθμιων σωματείων για έναν  σταθερό δάσκαλο ανά τμήμα και επιπλέον δάσκαλο ανά δύο τμήματα. Μπροστά μάλιστα στις εξαγγελίες της Υπουργού για ‘’επέκταση’’ των ολοήμερων  και στο κάλεσμά της προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτά ως μέτρο προστασίας έναντι της πανδημίας , ο αριθμός των προσλήψεων αποτελεί καθαρό εμπαιγμό.
 • Οι συνολικές προσλήψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τις  μακροχρόνιες άδειες  (αναρρωτικές, κύησης, ανατροφής κ.λ.π.)  που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται τα κενά που θα δημιουργηθούν.

Ταυτόχρονα  με νέα εγκύκλιο το ΥΠΑΙΘ αφαιρεί και από τους/τις νεοδιόριστους αναπληρωτ(ρι)ες την άδεια ανατροφής τέκνου εφόσον το παιδί τους είναι άνω των 2 ετών. Το δικαίωμα στην μητρότητα και την πατρότητα των μόνιμων εκπαιδευτικών απειλείται ξανά, ενώ το ίδιο δικαίωμα των αναπληρωτ(ρι)ών γονιών παραμένει ακόμα στο σκοτάδι.

Παράλληλα η ταλαιπωρία και η εξουθένωση των αναπληρωτ(ρι)ών συνεχίζεται και φέτος! Εκτός από την μετακίνησή τους μέσα σε λίγες μέρες στον τόπο πρόσληψής τους που μπορεί να είναι πολλά χιλιόμετρα και ώρες μακριά από τον τόπο διαμονής τους, φέτος θα πρέπει να ακολουθήσουν μια αυθαίρετη διαδικασία προσωρινής τοποθέτησης στα σχολεία.

Προκειμένου λοιπόν το ΥΠΑΙΘ να δείξει εικόνα ετοιμότητας και ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στα σχολεία μέχρι 2/9, «πιο νωρίς από ποτέ», θα βάλει σε μια απίστευτη ταλαιπωρία τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία με την προσωρινή τοποθέτηση και την ανάληψη υπηρεσίας των αναπληρωτ(ρι)ών συναδέλφων εκεί ενώ στη συνέχεια θα δημιουργήσει νέα αναστάτωση με την οριστική τους τοποθέτηση σε άλλα σχολεία.

Βρισκόμαστε στα τέλη Αυγούστου και υπάρχουν καταστήματα του ΟΑΕΔ που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της καταγραφής και επεξεργασίας των αιτήσεων (οι οποίες έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά από την 1η Ιουλίου) με αποτέλεσμα να μην έχει δοθεί στους αναπληρωτές ούτε καν η πρώτη επιδότηση του ταμείου ανεργίας του καλοκαιριού. Η καθυστέρηση στην απόδοση του ταμείου ανεργίας αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη  επιβάρυνση για τους αναπληρωτές συναδέλφους.

Απαιτούμε από  το Υπουργείο Παιδείας

Να προχωρήσει στη  Β΄φάση προσλήψεων  ΤΩΡΑ

 • Για να στελεχωθούν τα σχολεία ΖΕΠ και να ανοίξουν έγκαιρα όλες οι Τ.Υ.  και να λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ  με το πρώτο κουδούνι.
 • Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις δομές της Ειδικής Αγωγής (Ειδικά Σχολεία , Τ.Ε) χωρίς  επιλεκτικές προτεραιότητες. Να γίνει οριστική τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στην Παράλληλη Στήριξη με δημοσιοποίηση όλων των κενών με ανάθεση ενός εκπαιδευτικού σε κάθε μαθητή  χωρίς μοίρασμα.
 • Να λειτουργήσουν όλα τα ολοήμερα με διευρυμένη κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν  για τη σίτιση των παιδιών  σε ομάδες ανά τμήμα για λόγους  υγειονομικής προστασίας.
 • Να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από τις άδειες  των εκπαιδευτικών τόσο τις μακροχρόνιες  όσο και για τις  βραχυχρόνιες ,εφόσον δεν θα υπάρχει δυνατότητα μοιράσματος των μαθητών σε περιπτώσεις απουσίας εκπαιδευτικών.
 • Να δοθούν όλα τα κενά από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι τοποθετήσεις να γίνουν με ευθύνη των ΠΥΣΠΕ.
 • Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας για όλους τους αναπληρωτές συναδέλφους και να γίνουν οι δηλώσεις προτίμησης των σχολείων με πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των κενών.

Για την άδεια ανατροφής και την προστασία της μητρότητας

Να αποσυρθεί η εγκύκλιος υπ’ αρ. 10857/Ε3/21-8-2020 και να δοθεί η 9μηνη άδεια ανατροφής στους νεοδιοριζόμενους συναδέλφους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όσους έχουν παιδιά ως τεσσάρων ετών.

 • Η ΔΟΕ να καλέσει τους/τις νεοδιόριστους  εκπαιδευτικούς που δικαιούνται της αδείας  ανατροφής τέκνων να καταθέσουν σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν και να την κοινοποιήσουν στα σωματεία τους και αυτά στη ΔΟΕ.
 • Να δίνεται η 9μηνη άδεια ανατροφής και στους αναπληρωτές.
 • Πλήρης εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών.

Για την πληρωμή του επιδόματος ανεργίας

 • Να πληρωθούν ΤΩΡΑ το επιδόματα ανεργίας όλοι ανεξαιρέτως οι απολυμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
 • Να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ώστε να μην χάσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται

Διεκδικούμε:  

 • Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Ασφαλή επιστροφή στο σχολείο όλων των παιδιών , κάθε μέρα.
 • Μαζικοί μόνιμοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών - Διορισμός/Μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία
 • Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) .
 • Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).

ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ οι εκπαιδευτικοί της τάξης  συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, μαζί με τους γονείς,  θα ακυρώσουμε όλη τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που επιχειρεί να διαλύσει το δημόσιο δωρεάν σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα.